Správna výživa v období dojčenia: radí pôrodná asistentka
Najmä mladé novopečené maminy, ktoré sa s dojčením stretávajú po prvýkrát, si často nie sú isté, akej strave by v tomto období mali dať prednosť. Má prijímaná strava vplyv na kvalitu materského mlieka? Ktoré potraviny sú pre moje bábätko dobré a ktoré by mu naopak mohli uškodiť? A čo sú vlastne tie dojčiace, resp. energy guľôčky na podporu dojčenia? Pôrodná asistentka a laktačná poradkyňa Christina Kulle odpovedá na najdôležitejšie otázky týkajúce sa stravy matky v období dojčenia a vyvracia časté mýty.
Christina Kulle je vedúca pôrodná asistentka na klinike v Klagenfurte a šéfka korutánskej regionálnej kancelárie Rakúskeho združenia pôrodných asistentiek. Pre ACTIVE BEAUTY nám zodpovedala otázky na tému dojčenie a výživa.
Milá pani Kulle, jedna dôležitá hneď na začiatok: Má strava matky vplyv na kvalitu materského mlieka?
Samozrejme, že má! Aj keď do materského mlieka sa dostáva len malá časť stravy matky. Veď koniec koncov, na detičky vplýva konzumácia niektorých potravín ich maminy už počas tehotenstva. To isté platí aj počas dojčenia.
Ako dlho trvá, kým sa strava matky dostane do materského mlieka?
V priemere sú to tri až štyri hodiny. Niektoré potraviny, napríklad ovocné šťavy, však prechádzajú do materského mlieka rýchlejšie.
Čo smie konzumovať dojčiaca matka?
Všetko, čo chutí jej a bábätku. Zo skúsenosti však maminám neodporúčam konzumovať potraviny, ktoré ich nadúvajú alebo po ktorých sa necítia príjemne. Vzdávať sa určitých potravín len z princípu význam nemá.
Existuje niečo, čo je počas kojenia tabu?
Alkohol, nikotín a drogy sú absolútne zakázané! Dokonca aj toľko skloňovaný „dúšok prosecca", ktorý určite neuškodí – aj to je priveľa.
Existujú potraviny, ktoré stimulujú tvorbu mlieka?
Krupica, ryža, zemiakové výrobky, jačmeň, ovos a slad, to všetko má na tvorbu mlieka pozitívny vplyv. Slad sa má konzumovať len ako doplnok stravy.
Ktoré potraviny naopak produkciu mlieka utlmujú alebo brzdia?
Dvomi takýmito brzdami sú šalvia a mäta. Nasadzujú sa do stravy v čase, keď chce mamina bábätko odstaviť alebo ak je cieľom zníženie produkcie mlieka.
Je pravda, že ak mama konzumuje veľmi veľa cukru, dieťatko je nervózne a podráždené?
Z toho, čo viem a samozrejme aj zo skúseností, konzumácia cukru mamine ani jej telu neprospieva. Človek je po ňom malátny, črevá nepracujú ako by mali a ak cukru zjeme naozaj veľa, škodí to aj pokožke.
Ktoré vitamíny potrebujú dojčiace matky?
Je potrebné dopĺňať vitamín B12, vitamín D, vápnik, omega-3 mastné kyseliny a kyselinu listovú. Samozrejme, niektoré vitamíny sa dajú získať aj z bežnej stravy, avšak to obyčajne nestačí.
Čo sú dojčiace energy guľôčky na podporu dojčenia?
Sú to malé jedlé guľôčky, zvyčajne vyrobené z ovsených vločiek, orechov, ľanových semienok, medu atď. Dokážu telo zásobiť vlákninou, zdravými sacharidmi, esenciálnymi mastnými kyselinami a slúžia ako zdroj energie v čase dojčenia.
S dojčením ako takým sú spojené rôzne mýty. Laktačná poradkyňa Christina Kulle vyvracia tri najčastejšie mýty:
Mýtus č. 1: Mamy by v období dojčenia nemali konzumovať čokoládu a paradajky.
Ide o potraviny s vysokým obsahom histamínu, rovnako ako hovädzie mäso, čo samo osebe nie je zlé. Niektoré ženy na tieto potraviny reagujú, iné nie. Podobné je to aj s cibuľou. Niektoré maminy z nej preháňa - čo sa môže následne u dojčených bábätiek cez mlieko prejavovať plynatosťou. V zásade platí, z každého rožku trošku, čiže konzumovať sa môžu všetky potraviny, akurát v normálnom primeranom množstve. Celá tabuľka čokolády nie je „normálne množstvo", podobne ako napríklad plná miska paradajkového šalátu - hovoríme tu o množstve jednej porcie, a aj to nie každý deň. Jednoducho povedané, ženy by sa mali v období kojenia stravovať vyvážene.
Mýtus č. 2: Dieťa bude neskôr jesť tie isté potraviny, ktoré matka jedla počas tehotenstva a dojčenia.
Samozrejme, nejaký ten odtlačok návykov matka dieťatku odovzdáva už v čase tehotenstva - to však automaticky neznamená, že dieťa bude s obľubou jesť šalát, ak ho s obľubou jedla v čase tehotnosti aj jeho mamina. To isté platí aj pre potravinové alergie: ak je matka alergická na orechy, dieťa na ne automaticky alergické byť nemusí.
Mýtus č. 3: Ak matky počas dojčenia jedia príliš málo, zhoršuje sa kvalita produkovaného mlieka.
Je pravda, že počas dojčenia potrebuje matka prijímať viac kalórií. Tvorbu mlieka, jeho kvalitu a výživovú hodnotu možno podporiť aj určitými potravinami (napríklad energy guľôčkami na podporu dojčenia). Dojčiace mamy by sa jednoducho mali stravovať vyvážene a zdravo.